Häijään Markkinoiden historia

Häijää on perinteinen markkinapaikka, jo vuosisadan alusta alkaen.

Alunperin markkinat olivat lähinnä ns. pestuu markkinat, joissa pestattiin aina vuodeksi rengit ja piiat. Nykyisen muotonsa Häijään Markkinat saivat 35. vuotta sitten, kun Mouhijärven Museo- ja kotiseutuyhdistyksessä heräsi ajatus palauttaa tämä perinteinen tapahtuma eloon.

Alussa Häijään Markkinat olivat kaksipäiväinen tapahtuma lauantaista sunnuntaihin, ja molempina iltoina järjestettiin markkinatanssit läheisessä suulissa. Erikoista oli myös se, että markkinoille oli pääsymaksu, jonka keräämisestä luovuttiin 80-luvun lopulla. Samoihin aikoihin markkinat muuttuivat myös yksipäiväisiksi.

Häijäässä Markkinoilla on aina pidetty perinteitä arvossa, josta kertoo mm. liputus markkinoiden ajan, sekä kaupan käynnin avaus markkinakelloja soittamalla.

Vuonna 2007 Häijään Markkinat saivat jopa koko maan kattavaa huomiota, sillä markkinoilla tarjottiin Juustomestari Peter Dörigin Herkkujuustolassa yrittäjien ja kunnan päättäjien yhdessä valmistamaa Suomen Suurinta Juustoa. Juustoa oli n. 250kg ja sesyötiin kaikki markkinaväen kesken..

Vuonna 2008 markkinoiden teemana oli kädentaidot, joita esittelemässä oli parikymmentä alan paikallista tai seudullista taitajaa. Työnäytöksinä nähtiin hirrenveistoa (Perinnehirsiveistäjä Ari Knuutila), Karhun ja Metson sahausta (Timo Knuutila) ja perinteistä sepäntyötä (Hannu Antila).

2011 Markkinoille saatiin kuninkaallinen vierialu Villa Royalista, joka kiinnosti suurta yleisöä. Markku ja Sirpa Ellala saapuivat paikalle loistokkaissa asuissaan ja mm. promosivat vuoden 2012 Egyptin aarteet näyttelyä.

Yrittäjien tarkoituksena on saada markkinoista vuosi vuodelta yhä parempi paikallisten yritysten näyteikkuna, jolla on vetovoimaa myös paikkakunta rajojen ulkopuolella.

Mikko Rauva
Vpj. Mouhijärven Yrittäjät ry.